This article is not available in English and is therefore shown in Dutch.

Podcastserie 'Karlheinz'

Hij inspireerde mensen als Paul McCartney, Bjork en David Bowie en wordt gezien als pionier van de elektronische muziek: Karlheinz Stockhauzen. De vijfdelige podcastserie ‘Karlheinz’ van Beitske de Jong bestaat uit openhartige en verdiepende gesprekken over het leven en werk van deze bijzondere componist, met mensen die Karlheinz Stockhausen persoonlijk hebben gekend. Na het horen van deze serie luister je heel anders naar de muziek van Stockhausen.

Luister op Spotify

Karlheinz podcast aflevering 1: Stockhausens jeugd
In de eerste aflevering van ‘Karlheinz’ staat Stockhausens bewogen jeugd centraal. Hij groeide op tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin hij niet alleen de bombardementen op Keulen van dichtbij meemaakte, maar ook zijn beide ouders verloor. Musici die jarenlang met Stockhausen hebben samengewerkt vertellen over de impact van deze gebeurtenissen op Stockhausens leven en werk.

00:00
Aflevering 1 “Karlheinz” door Beitske de Jong

Karlheinz podcast aflevering 2: Pionieren met elektronica
In deze aflevering krijg je onder andere een inkijkje in de experimenten die Stockhausen deed met elektronica, in een tijd dat er nog nauwelijks geschikte apparaten beschikbaar waren om elektronische muziek mee te maken.

00:00
Aflevering 2 “Karlheinz” door Beitske de Jong

Karlheinz podcast aflevering 3: Liefde en samenwerking
In deze aflevering: een openhartig interview met Kathinka Pasveer, een van de twee vrouwen met wie Stockhausen in de laatste 25 jaar van zijn leven samenwoonde. Via haar verhalen krijg je een heel andere kant van Stockhausen te horen: hoe hij was als partner, als vader, en als inspirator. Ook komen musici aan het woord die jarenlang met Stockhausen hebben samengewerkt over dat samenwerken eraan toe ging (spoiler: nogal heftig).

00:00
Aflevering 3 “Karlheinz” door Beitske de Jong

Karlheinz podcast aflevering 4: Stockhausens spirituele wereld
‘De man die dacht dat hij van Sirius kwam’, zo staat Stockhausen bij sommigen bekend. Inderdaad heeft Stockhausen ooit gezegd dat hij meende afkomstig te zijn van de ster Sirius. Stockhausen had een heel eigen kijk op religie en spiritualiteit. In deze aflevering krijg je meer inzicht in die bijzondere visie.

00:00
Aflevering 4 “Karlheinz” door Beitske de Jong

Karlheinz podcast aflevering 5: aus LICHT
In deze aflevering: interviews met de mensen de nauw betrokken zijn bij de totstandkoming van ‘aus LICHT’: uitvoering van delen uit de operacyclus LICHT, tijdens Holland Festival 2019. Centraal staat het unieke karakter van deze uitvoering van delen uit ‘LICHT’, maar ook de controverse rondom het project komt ter sprake.

00:00
Aflevering 5 “Karlheinz” door Beitske de Jong