MICHAEL

De eerste van drie voorstellingen staat geheel in het teken van Michael, de belichaming van het goede en goddelijke in de operacyclus LICHT.

Wedergeboorte
Zijn muzikale DNA bestaat uit een formule van dertien tonen, eentje meer dan de twaalf witte en zwarte toetsen van de piano die het octaaf rijk is. In twee complete scènes uit de opera DONNERSTAG toont Stockhausen de jeugd van Michael met een geesteszieke moeder en een vader die niet opgewassen is tegen het leven. Na het doen van een examen, beleeft Michael een wedergeboorte tot musicus.

Kosmische reis
In MICHAELS REISE UM DIE ERDE bereist Michael de aarde om na te zijn bespot en gehoond zijn geliefde Eva te ontmoeten. Zij verlaten de aarde voor een kosmische reis waarin ze zich muzikaal verenigen. In deze scènes wordt duidelijk dat de hoofdrolspelers in diverse gedaanten kunnen optreden. Als zanger, als danser, als bespeler van de trompet of bassethoorn, maar ook in hun meest abstracte muzikale verschijning als een herkenbare melodie: de zogenaamde formel. Ook blijken Eva en Michael verschillende rollen te kunnen vervullen. Die van moeder en zoon, maar ook die van geliefden.

Onzichtbare koren

Het publiek is opgenomen in een muzikaal universum waarin onzichtbare koren de ruimte vullen. De scènes worden voorafgegaan door DONNERSTAGS GRUSS, een korte ouverture die vooruitblikt. Na afloop klinkt het ABSCHIED gespeeld door vijf trompetten in een ruimtelijke opstelling.

Meest scenisch en verhalend
De eerste avond is de meest scenische en verhalende van deze trilogie, die naarmate Stockhausen verder componeerde aan LICHT steeds ritueler van  karakter zal blijken.