deel 3

SAMENWERKING EN HET OPENEN VAN DE RUIMTE

Nadat de bittere strijd tussen Michael en Lucifer is beslecht, brengt Stockhausen als schepper van ruimte de protagonisten weer samen. 

Aanvang en duur van de voorstelling

Aanvang: 14.00 uur
Einde: ± 22.30 uur

Voor toegewijde luisteraars wordt de voorstelling voorafgegaan door de elektronische compositie MITTWOCHS-GRUSS om ± 12.30 uur.

Twee legers
Het conflict tussen Michael en Lucifer krijgt zijn ontknoping in INVASION-EXPLOSION. In een overweldigende, elektronische klankwereld waarin Stockhausens refereert aan zijn eigen beleving van de Tweede Wereldoorlog, bevechten twee legers elkaar in de publieke ruimte. Het leger van Lucifer zegeviert en een dodelijk getroffen Michael eindigt in de armen van Eva voor een ingetogen PIETÁ. Een uitzinnige Lucifer viert zijn eigen feestje.

Ruzies beslecht
MITTWOCH is de opera uit LICHT waarin de drie hoofdrolspelers het podium delen en uiteindelijk tot elkaar komen. In WELT-PARLAMENT worden ruzies beslecht en visioenen van voor kosmische samenwerking geschapen.

Het luchtruim in
Instrumentalisten komen auditeren voor een hemels orkest in ORCHESTER-FINALISTEN. Vier strijkers kiezen daarna daadwerkelijk het luchtruim als ze plaatsnemen in ieder een eigen helikopter. Het publiek in de Gashouder neemt via straalverbindingen kennis van het HELIKOPTER-STREICHQUARTETT om na afloop van dit spel met de zwaartekracht musici en piloten te bevragen naar hun ervaringen. Sereen is daarna de sfeer opgeroepen door zeven groepen zangers die als engelen neergedaald op aarde wandelen door het publiek. ENGEL-PROZESSIONEN is een van de twee scènes uit SONNTAG, het sluitstuk in de cyclus LICHT.


Deel 3: compleet programma

·         MITTWOCHS-GRUSS (uit MITTWOCH), elektronisch

·         INVASION-EXPLOSION mit ABSCHIED (uit DIENSTAG)

·         WELT-PARLAMENT (uit MITTWOCH)

·         ORCHESTER-FINALISTEN (uit MITTWOCH)

·         HELIKOPTER-STREICHQUARTETT (uit MITTWOCH)

·         ENGEL-PROZESSIONEN (uit SONNTAG)


Credits

Muzikale leiding
Kathinka Pasveer

Mise-en-espace
Pierre Audi

Decor en licht
Urs Schönebaum

Kostuum
Wojciech Dziedzic

Video
Chris Kondek

Curator
Renee Jonker

Dramaturgie
Suzanne Stephens-Janning
Cristiano Melli
Klaus Bertisch

Dirigenten
Jeffrey Skidmore (Nederlands Kamerkoor)
Daniel Reuss (Cappella Amsterdam)

Artistiek producent/coördinator
Sigi Giesler

Uitvoerenden
Solisten, instrumentale solisten, helicopterpiloten, studenten master aus LICHT, studenten Koninklijk Conservatorium Den Haag

Nederlands Kamerkoor
Cappella Amsterdam