SAMENWERKING EN HET OPENEN VAN DE RUIMTE

Karlheinz Stockhausen wist als een van de eersten het maken van elektronische muziek tot kunst te verheffen. Scènes uit FREITAG zijn ook onderdeel van het programma, zij het alleen via luidsprekers te beluisteren. De componist als het ware vol op het orgel, onzichtbaar maar alomtegenwoordig.

Twee legers
Het conflict tussen Michael en Lucifer krijgt zijn ontknoping in INVASION-EXPLOSION. In een overweldigende elektronische klankwereld met reminiscenties aan Stockhausens eigen beleving van de Tweede Wereld-oorlog, bevechten twee legers elkaar in de publieke ruimte. Het leger van Lucifer zegeviert en een dodelijk getroffen Michael eindigt in de armen van Eva voor een ingetogen PIETÁ. Een uitzinnige Lucifer viert zijn eigen feestje.

Ruzies beslecht
MITTWOCH is de opera uit LICHT waarin de drie hoofdrolspelers het podium delen en uiteindelijk tot elkaar komen. In WELT-PARLAMENT worden ruzies beslecht en visioenen geschapen voor kosmische samenwerking.

Het luchtruim in
Instrumentalisten komen auditeren voor een hemels orkest in ORCHESTER-FINALISTEN. Vier strijkers kiezen daarna daadwerkelijk het luchtruim wanneer ze ieder plaatsnemen in hun eigen helikopter. Het publiek in de Gashouder neemt via straalverbindingen kennis van het HELIKOPTER STREICHQUARTETT om na afloop van dit spel met de zwaartekracht musici en piloten te bevragen naar hun ervaringen. Sereen is daarna de sfeer opgeroepen door zeven groepen zangers die als engelen neergedaald op aarde wandelen door het publiek. ENGELPROZESSIONEN is een van de twee scènes uit SONNTAG, het sluitstuk in de cyclus LICHT.